En Sıradışı Yırtıcı Kuşlardan Biri: Harpia Kartalı

0
15
harpia-kartali
harpia-kartali

Merhaba Teknoloji Haberleri takipçileri , Bugün En Sıradışı Yırtıcı Kuşlardan Biri olan Harpia Kartalı‘ndan bahsedeceğiz.

Dusge’de yayınlanan bir doğa makalesi, gökyüzünün eşsiz canlıları olan Harpia Kartallarına derinlemesine bir bakış sunuyor.

Harpia Kartalı, bilinen en büyük kartal türlerinden biridir ve daha çok yağmur ormanlarında yaşamayı tercih eder. Başının üstü siyah ve oldukça koyu renklerdeki tüylerle kaplıdır, ayrıca bacağında bulunan siyah tüyleri haricinde diğer bölgeleri neredeyse tamamen beyazdır. Göğsündeki siyah şerit, gri renkteki kafayı beyaz olan alt vücuttan ayırır. En karakteristik yönü ise başının hemen arkasındaki taç benzeri tüylerdir.

Bu kartallar Güney Amerika’dan Orta Amerika’ya kadar neredeyse her yerde bulunabilirler. Bu geniş alanda yer alan her türlü yağmur ormanında onları görmek mümkündür. Sürekli olarak göç halindedirler ve bir yere bağlı kalmazlar.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   Aşırı Sıcaklarda Neler Yapmalıyız? Nasıl Korunmalıyız?

Genel Davranışları

Harpia kartalları çift olarak yaşamayı tercih ederler, avlanma gibi işlerini gündüz vakti yaparlar ve geceyi dinlenmeye ayırırlar. Avlarını nasıl yakaladığını soracak olursanız, tüm kartalların yaptığı gibi klasik bir dalış yaparlar. Daha önce keskin gözlerine kestirdikleri avlarını, bu seri dalışla rahatlıkla ekarte edebilirler.

Genelde ağaçlarda yaşayan omurgalı memelileri potansiyel besin kaynağı olarak görürler. Bunlar haricinde sincap, karıncayiyen, armadillo ve yılan gibi sürüngenleri de tercih edebilirler.

Tek eşli bir yaşam süren Harpia Kartalları, eşiyle öylesine bağlıdır ki ikisinden biri ölene kadar birlikte yaşarlar. “Yuvayı dişi kuş yapar” düşüncesinin kabul görmediği harpia kartallarında, yuva yapımını birlikte yaparlar ve her türlü işi (avlanma gibi) aralarında iş bölümü yaparak gerçekleştirirler.

2 ila 3 yılda bir üreyen Harpia kartalları, yuvalarını yavru güvenliği için ağaçların tepelerine yapmayı tercih ederler. Oldukça geniş bir yuva yaparlar ve çiftleşme sonrasında bırakılan iki yumurta, 50-60 günlük bir kuluçka dönemi geçirir. Kuluçka döneminde erkek, avlanma işinin neredeyse tamamını üstlenir ve dişisinin beslenmesiyle de bizzat kendisi ilgilenir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR !   Bilimciler Temiz Enerji İçin Yeni Bir Kaynak Bulmak Üzere!

Yavrular yumurtadan çıktıktan 30 ila 40 gün sonra ayağa kalkıp yavaş yavaş yürümeye başlayabilir ve 6 ayı dolduğunda ise uçmayı kavramış olurlar. Uçmayı öğrendiklerinde hemen yuvadan ayrılmazlar, aileleriyle birlikte 6-7 ay daha geçirip sonra ayrılırlar ve zamanla kendi yuvalarını kurarlar.

Nesillerinin Son Durumu

Günümüzde habitat kaybı sebebiyle birçok canlı nesli tehlike altında ve Harpia kartalları da bunlardan sadece bir tanesi. Yaşam alanlarında yaygınlaşan tarım faaliyetleri ve ağaçların kesilmesi gibi sebeplerle nesilleri maalesef tehlike altında. Bunun dışında devasa bir boyutları olduğu için, birçok insan tarafından “tehdit” olarak görülür ve avlanırlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz